Yderligere information om Movias tilgængelighedsforum
Herunder kan du se deltagerkredsen og læse resuméer fra afholdte møder i tilgængelighedsforummet.
Hvem er deltagerne?
- Danske Handicaporganisationer (3 repræsentanter)
- Ældresagen (1 repræsentant)
- Faglige Seniorer (2 repræsentanter)
- Movia (Minimum 3 repræsentanter og øvrige repræsentanter fra Movia kan indkaldes med baggrund i dagsorden)
Resumé fra møde 25.06.2020
Mødets ene hovedtema var en ændret model for indfasning og harmonisering af pensionistrabatterne i DOT’s område, dvs. på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Der var på daværende tidspunkt indgået en politisk aftale i Folketinget, hvor der blev reserveret 12 mio. kr. årligt til DOT, når DOT kunne præsentere en pensionisttakstreform, der både sikrer opretholdsen af et periodekort for pensionister, og samtidig indfører en pensionistrabat på rejsekortet. En sådan aftale er efterfølgende faldet på plads og mere herom kan læses på DOT’s hjemmeside.
Det andet hovedtema på mødet var en orientering om Movias tiltag og håndtering af coronaepidemien. Corona-situationen har og er stadig en udfordrende størrelse for driften både i lokaltog, busser og flextrafikken, og der har under hele perioden og indtil nu været skiftende regelsæt, i takt med politiske udmeldinger er kommet og sundhedsmyndighedernes anbefalinger er blevet opdateret. Forummet drøftede efterfølgende rækken af tiltag, der har været indført for både at beskytte passagerer og chauffører i flextrafikken.
Under eventuelt blev orienteret om, at der på Movias hjemmeside under fanebladet ”Flexkunde”, kan findes nye videoguides til selvbetjening, når man som kunde skal bestille en flextur, plustur eller en tur med flexhandicap.
Resumé fra møde 08.10.2020
Mødet var et temamøde med deltagelse af Movias adm. direktør, Dorthe Nøhr Pedersen, der gav en samlet status på corona-situationen i den kollektive transport med særlig fokus på Movias situation. Forummet fik mulighed for at stille spørgsmål og det gav anledning til en god drøftelse af både restriktioner, kapacitetsbegrænsninger, information til kunderne mv. både i busdriften, lokaltog og flextrafikken.
Resumé af møde 10.11.2020
Mødets væsentligste formål var at give en aktuel status fra Movias side på Covid-19 situationen og betydningen af indførte restriktioner for de rejsende i den kollektive transport. Aktuelle restriktioner og tiltag blev gennemgået ift. at mindske smitterisikoen i den kollektive transport. Herudover blev præsenteret en kommende betalingsløsning med månedlig fakturabetaling i flextur, der er målrettet kunder som tidligere har anvendt telefonbestilling af deres rejser med flextur og har betalt kontant i vognen. De kunder vil fremover kunne bestille telefonisk igen og efterfølgende få tilsendt en samlet faktura måned for måned. Ordningen blev taget godt i mod og tilgængelighedsforum blev efter mødet meddelt, at ordningen ville åbne ultimo november måned 2020. Tilmelding sker ved at kontakte Movias kundecenter. Afslutningsvis blev orienteret om, at Movias bestyrelse på sit seneste møde havde en temadrøftelse vedr. tilgængeligheden til busdriften på dagsordenen. Drøftelsen mundede ikke ud i konkrete beslutninger, men gav bestyrelsen mulighed for at udveksle synspunkter omkring både omkring de nuværende krav som Movia stiller, og tiltag/krav der kan overvejes af Movia, regioner og kommuner fremadrettet for at styrke indsatsen på området.
Resumé fra møde 03.12.2020
Mødet gav mulighed for dels en opsamling på julebestillingen 2020 i flextrafikken, der var forløbet uden problemer i bestillingsweekenden den 28. – 29. november, dels opstarten af den nye betalingsordning med månedlig faktura ved rejser med flextur, som ikke-digitale kunder kan benytte som alternativ til flextrafiks selvbetjeningsløsninger eller den suspenderede kontantbetaling.
Her ud over blev det aftalt, at tilgængelighedsforum gerne ville deltage i et sparrings- og inspirationsmøde med Vejdirektoratet og Københavns kommune omkring projektet: Ny busterminal v. Dybbølsbro st. Som et sidst punkt blev tilgængelighedsforum orienteret om, at arbejdet med at udvikle en opdateret selvbetjeningsløsning til bestilling af flextur og flexhandicap rejser ville blive påbegyndt i 2021. Projektet ledes og gennemføres af FlexDanmark, der er trafikselskabernes fælles leverandør af IT-systemer, der bruges til at bestille, planlægge og optimere kørslen i flextrafikken. Løsningen skal dels sikre, at sikkerheden omkring indlogning og kodeord lever op til nutidens standarder og krav, dels at selvbetjeningen lever op til kravene/lovgivningen vedr. webtilgængelighed.
Resumé fra møde 25.03.2021
Mødets hovedtema var en drøftelse af projektet som Vejdirektoratet står i spidsen for vedr. etablering af en ny fjernbusterminal v. Dybbølsbro station i indre København. Tilgængelighedsforum fik mulighed for at se projektforslaget, stille opklarende spørgsmål og komme med idéer til det videre arbejde med projektet. Som et andet punkt blev tilgængelighedsforum orienteret om, hvordan implementeringen af pensionistreformen er forløbet og planer om abonnementsløsning for mimrekort. Efterfølgende var et oplæg om et nyt forsøg med cykelmedtagning i Movias busser på dagsordenen, hvor tilgængelighedsforum kom med indspark og spørgsmål til forsøget, bl.a. omkring flexarealet i bussen, der nu som forsøg bliver brugt til endnu et formål. Bl.a. ift. synshandicappede passagerer, der vil kunne opleve problemer med cykler i bussen, hvorfor god information generelt og målrettet information til kunder med cykler er meget centralt. Yderligere fik forummet en præsentation af Movias nye digitale trafikinformation på stoppesteder og lokalbanestationer, hvor en ny generation af Count Down moduler og skærme sættes op. Afslutningsvis blev givet en status og samlet op på kørslen i flextrafikken i forbindelse med julen 2020, hvor det overordnede billede var tilfredsstillende for både Movia og kunderne i forhold til både bestillingsproces og udførsel af kørslen i juledagene.
Resumé fra møde 24.06.2021
Mødets dagsorden indeholdt en drøftelse af rapporten fra Institut for Menneskerettigheder: ”Busser for alle”, hvor tilgængeligheden til busser i Danmark for personer med bevægelseshandicap er blevet undersøgt. Rapporten gennemgår, hvilke barrierer mennesker med bevægelseshandicap møder, når de anvender busser som en del af den rutebundne kollektive transport. Her ud over blev præsenteret og drøftet en ny billettype til førtidspensionister i beskyttet beskæftigelse, og initiativet og løsningen blev vel modtaget, og der blev gjort status på tidligere drøftelser om Movias forsøg med cykelmedtagning i busdriften. Tilgængelighedsforum blev yderligere forespurgt om forslag til, hvordan Movia skal kommunikere omkring de forventede fire gratis ture med flexhandicap, der inden mødet var stillet i udsigt i regeringens ”sommerpakke 2021”, og ligeledes hvordan Movia bedst kommunikerer til kunderne i flextur og flexhandicap om en opdateret selvbetjeningsløsning via hjemmeside og app, der aktuelt arbejdes på at udvikle. Som et sidste emne blev også Covid-19-situationen drøftet og tilgængelighedsforum fik en status på driften med de fortsat gældende restriktioner i den kollektive transport som følge af pandemien. I den forbindelse blev det også fortalt og drøftet, at kontant betaling forventeligt genindføres i Movia flextur per 1. september 2021.
Resumé fra møde 30.09.2021
Mødet blev indledt med en præsentation fra DOT (Din Offentlige Transport), der har opdateret sin app til køb af billetter, og på den baggrund deltog på mødet i tilgængelighedsforum for at præsentere de tiltag og forbedringer der er under udvikling for at appen fremadrettet lever op til gældende lovgivning om, at alle offentlige mobilapplikationer skal leve op til EU’s tilgængelighedsdirektiv. DOT fik på baggrund af oplægget en række spørgsmål og kommentarer fra medlemmer af tilgængelighedsforum, hvor en særlig vigtig anbefaling var, at appen tilgængelighedstestes af et firma med ekspertviden på området inden den endelige lancering sker.
Det næste oplæg var en kort status om arbejdet med at udvikle en ny hjemmeside for Movia, hvor bl.a. kunder i flextrafikken orienterer sig og kan læse om de forskellige kørselsordninger, finde kundeinformation, vejledninger, brugermanualer, instruktionsvideoer mv. Også her var hovedanbefalingen en tilgængelighedstest af et eksternt firma med ekspertise på området, og forummet stillede sig gerne til rådighed for en afsluttende brugertest af den færdige hjemmeside. På mødet fik tilgængelighedsforum yderligere mulighed for at komme med bemærkninger og holdninger til ”Solsikkesnoren”, der gør det muligt som person med et usynligt handicap med snoren at kan markere et ønske ekstra støtte eller vejledning. Det blev anbefalet, at Movia fortsætter sit arbejde med at undersøge en evt. implementering af snoren med det forbehold, at der allerede eksisterer en række symboler og ordninger allerede, som solsikkesnoren vil skulle kæmpe om opmærksomheden med. Forummets deltagere afklarer holdningen til solsikkesnoren med deres respektive organisationer med henblik på en tilbagemelding inden næste møde i tilgængelighedsforum.
I øvrigt blev på mødet orienteret om en beslutning fra Region Hovedstaden om, at Movia skal udbyde fire af regionens linjer (150S, 15E, 55E, 65E) med elektrisk, udskydelige ramper som alternativ til standardløsningen med manuelle, håndbetjente ramper. Ligeledes blev forummet orienteret om, at den aktuelle økonomiske udviklingen og aktivitet på arbejdsmarkedet også betyder, at der i transporterhvervet og den kollektive transport er stigende bekymring for en situation med mangel på chauffører. Aktuelt giver det nogle dage problemer i flextrafikken, hvor det kan være svært eller umuligt at finde en ledig vogn på det ønskede tidspunkt. Forummet havde ikke aktuelt meldinger fra baglandet om, at dette problem for alvor er slået igennem, men vil være opmærksomme herpå, og to derfor orienteringen til efterretning.
Afslutningsvis blev givet en status på arbejdet med en opdateret selvbetjening til bestilling af ture i flextrafikken online via hjemmeside eller app, der nu forventes lanceret primo 2021, og om processen for bestilling af julekørsel i flextrafikken 2021.
Resumé fra møde 02.12.2021
På mødet blev indledningsvis givet en aktuel status på situationen i flextrafikken i forhold til Covid-19, herunder om genindførsel af mundbind i den kollektive transport fra 29. november 2021. Her ud over blev der givet en status på arbejdet med en opdateret selvbetjeningsløsning til flextrafikken, med brug af enten hjemmeside eller app til bestilling. Der blev også givet en status på julebestillingen 2021 i flextrafikken, og om de problemer som i slutningen af 2021 prægede flextrafikken som følge af mangel på vogne og chauffører, herunder de tiltag Movia havde iværksat for at løse problemstillingen for at kunne levere den bestilte kørsel til kunderne.
Som det ene af mødets to drøftelsespunkter, var der på forhånd udsendt en mini-evaluering af arbejdet i Movias tilgængelighedsforum, hvor medlemmerne kunne komme med forslag til, eller ønsker om, ændringer til arbejdsform, møder mv. Den overordnede tilbagemelding og vurdering af forummets rolle og arbejde fra medlemmernes side, var positiv. Som mødets andet drøftelsespunkt blev ”Solsikkesnoren” diskuteret og vurderet, og forummet bakkede op om, at Movia arbejder videre med at tilslutte sig ordningen.
Resumé fra møde 24.03.2022
Mødet blev indledt med to drøftelsespunkter. Det første omhandlede den støt stigende udbredelse af elbusser i Movias bustrafik, og den udfordring der er forbundet med, at de afgiver en anden eller ingen lyd fra sig ved lave hastigheder, og dermed er svære for synshandicappede at orientere sig i forhold til. De første elbusser i Movia er uden lydgiver, mens det nu er et EU lovkrav, at busser skal have en lydgiver, som summer, når bussen kører under 20 km/t. Ligeledes blev det drøftet, at lydgivere ved åbning og lukning af døre i bussen kun er ved midterperron og evt. bagdør i bussen. Det er ikke et krav, at der er lydgiver ved fordøren og hensynet til chaufførens arbejdsmiljø er vægtet højere end at en lydgiver også placeres ved forreste dør i bussen ud for chaufføren. Det andet punkt var et oplæg om og en drøftelse af kundeundersøgelsen i flextrafikken 2021. Resultatet er overordnet set tilfredsstillende i og med 83 pct. af kunderne generelt er tilfredse eller meget tilfredse med Flextrafik. Andelen af meget tilfredse er 40 pct.
Sammenlignet med Kundeundersøgelsen i 2020 ses desværre et fald i kundetilfredsheden, og årsagen til faldet i kundetilfredsheden kan muligvis hænge sammen med hele coronasituationen, hvor Movias drift af flextrafik i nogen eller høj grad har været påvirket af de mange forskellige restriktioner, der har gjort sig gældende de seneste 2 år (mundbind, afspritning, tilstræbt solokørsel, afspærring af forsæde m.fl.). Nu hvor pandemien er forbi i denne omgang og lempelserne er blevet fjernet, er der muligvis skabt en utryghed blandt Movias kunder, som giver udslag i tilfredshedsmålingen. Samtidig har der i stigende omgang vist sig kapacitetsproblemer af vogne til rådighed i flextrafikken, hvilket har skabt uregelmæssigheder i driften, og det kan naturligvis også have påvirket kundernes svar. Det blev drøftet at andre faktorer end coronapandemien også bør afklares, herunder generelt og løbende at kvalitetssikre produktet flextrafik.
Afslutningsvis blev Politikens artikelserie om arbejdsforholdene i flextrafikken drøftet og ikke mindst aktuelle udfordringer med nødvendig kapacitet af biler/vogne i flextrafikken efter ikrafttrædelse af nye kontrakter 1. marts 2022. Fra Movias side blev det understreget, at både arbejdsforhold og tilstrækkelig kapacitet til at udføre den kørsel Movia har forpligtet sig til i flextrafikken, er højt prioriteret og er problemstillinger Movia arbejder på at løse eller klart ønsker at bidrage til at løse. Der blev også givet en kort status på lanceringen af en opdateret selvbetjeningsløsning, der efter planen gik i luften den 10. maj 2022, og hvordan Movia ville kommunikere til kunderne om skiftet af selvbetjeningsplatformen både på web og i app.
Resumé fra møde 23.06.2022
På mødet var der indledningsvis fokus på tilgængelighed til busdriften. Movia har i forbindelse med sit busudbud A21 informeret kommuner og regioner om muligheden for, at der kan stilles krav om elektriske ramper fremfor manuelle ramper i de nye busser, der skal sættes i drift. På baggrund af de tilbagemeldinger Movia modtager, vil buslinjer i udbud A21 blive udbudt med krav om elektriske ramper. Desuden er det Movias anbefaling, at kommunerne foretager en screening af deres busstoppesteder, og efterfølgende sikrer, at de får arbejdet omkring diverse tilpasninger lagt ind i kommunernes anlægsplaner, da tilgængelighed i busdriften både er et spørgsmål om bussernes og stoppestedernes indretning.
De to andre punkter på mødet var IT-tilgængelighedsrelateret. Det ene punkt omhandlede en demonstration og drøftelse af en app: NaviLens, som bruger mobile enheders kamera til at læse informationer i opsatte piktogrammer. Movia vurderer efter demonstrationen mulighederne for at benytte NaviLens og vender tilbage på et senere møde. Det andet punkt omhandlede adgang til kollektiv transport for borgere uden NemID/MitID, hvor en undersøgelse fra Passagerpulsen omkring digitalisering i kollektiv transport var anledningen. Der var i forummet en god drøftelse af digitale løsninger på den ene side, og på den anden side, behovet for i fællesskab at anvise alternative, brugbare løsninger til ikke-digitale borgere/passagerer.
Afslutningsvis blev givet en om status på selvbetjeningsløsningen i flextrafikken, der blev implementeret 10. maj, og der blev informeret om begrænsninger i driften i flextrafikken og busdriften i forbindelse med Tour de France og de to første etaper i henholdsvis København, og fra Roskilde til Nyborg.
Resumé fra møde 22.09.2022
Mødet var kendetegnet ved en række af oplæg og efterfølgende drøftelser. Første oplæg var en gennemgang og status på salg af kontantbilletter i Movias busdrift. Drøftelsen gik på den lille gruppe af kunder, der fortsat ønsker at købe en kontantbillet i bussen, og forummet kvitterede for, at Movia pt. har besluttet, at der fortsat tilbydes kontant billetkøb i busserne. Herefter fulgte et oplæg med en status på Busterminal ved Dybbølsbro, hvor forummet fik en gennemgang af, hvordan der i projektet er blevet arbejdet videre at sikre tilgængeligheden for personer med handicap. Det ledte bl.a. til en drøftelse af, hvilke muligheder der er for at formidle og sikre, god og tilstrækkelig trafikinformation til kunderne. Fjernbus operatører er f.eks. ikke forpligtet til at anvende Rejseplanen som hovedplatform for søgninger på afgange. Derfor er det pt. planen, at der oprettes en selvstændig hjemmeside for busterminalen, hvor ankomster og afgange samles, og derfra kan formidles til kunderne, når de er på stationen. Det sidste oplæg på mødet, omhandlede tilgængelighed og arbejdet med tilgængelighed til lokalbanerne, hvor Lokaltog deltog med et oplæg og i en efterfølgende drøftelse med forummet. Det gav anledning til en drøftelse af planlægning af investeringer og opgraderinger af stationer samt udbuddet af nye batteritog, og hvilke krav der er stillet til togmateriellet ift. tilgængelighed.
Her ud over var der på mødet orientering om selvbetjeningsløsningen og brugen af denne i flextrafikken samt julebestilling i flextrafikken 2022.
Resumé fra møde 01.12.2022
Tilgængelighedsforum fik på dette møde besøg af Movias adm. direktør, med det formål at drøfte forummets arbejde og resultater. Efterfølgende fik forummet en første orientering om, at Rejsekortet i sin nuværende form, som et plastikkort, forventes at have sit udløb i 2026. Plastikkortet forventes at blive udskiftet med en løsning, hvor Rejsekortet i stedet skal ligge på kundernes telefon som en app. Spørgsmålet til tilgængelighedsforummet var, hvilke løsninger der kan være relevante ift. at kunne tilbyde et ikke-digitalt alternativ til Rejsekort, og dette gav anledning til en god drøftelse af løsninger til ikke-digitale kunder. Det blev aftalt, at Rejsekort-projektet, og et ikke-digitalt alternativ til Rejsekort som en app, bliver drøftet igen, når der foreligger mere konkrete forslag til ikke-digitale løsninger. Her ud over blev orienteret om bestillings- og betalingsmuligheder ved brug af Flextur, hvor det per 15. februar ikke længere er muligt at anvende sin online kundeprofil ved telefonbestilte ture, og på den måde betale med sit tilmeldte betalingskort.
Resumé fra møde 23.03.2023
Resumé kommer
Næste møde 08.06.2023
Resumé kommer